Skip to main content

Salaris onderhandeling – onze 7 tips!

09 sep 2014

Salaris onderhandeling – onze 7 tips!

Voor mezelf ben ik hier nooit zo goed in…’, is een uitspraak die wij maar wat vaak horen. Wat betekent het woord onderhandelen eigenlijk?

Even naar Wikipedia: zowel zakelijk als privé heeft het woord van doen met het proces waarmee meerdere personen of groepen proberen om door middel van voorstellen en tegenvoorstellen tot een overeenkomst te komen.

Dagelijks is iedereen aan het onderhandelen, en dat gaat ons in veel gevallen heel natuurlijk en goed af. Wie kent dit niet: Als jij de boodschappen haalt, dan …. vul maar in. Eigenlijk gaat dit over het gelijkwaardig verdelen van tijd en taken, iemand iets vragen of gunnen zonder (voor jezelf) al teveel nadelige gevolgen. Vooral in privé sfeer hangt er bij een fijne harmonie meestal weinig af van een onderhandeling en sta je in de meeste gevallen direct open voor tegenvoorstellen. Als die al komen.  Dit zijn, op uitzonderingen na uiteraard, heel soepele onderhandelingen.

Maar dan…prijsonderhandelingen zijn stukken moeilijker! Bij een aankoop van een huis, auto of ander object van grote waarde sta je helemaal op scherp en wil je vooral niet teveel betalen.  En aan de andere kant wil je bij verkoop de beste prijs. De huizenmakelaar is niet voor niets in het leven geroepen, en als je zo’n tussenpersoon inzet dan valt er (als het goed is) een druk van je schouders bij de echte onderhandeling. Want dat is en blijft dus toch spannend.

En wat ben je nou zelf eigenlijk waard?

En hoe kun je de druk er een beetje afhalen bij de onderhandeling van je eigen salaris/tarief? Een zevental tips:

1. Stip het onderwerp salaris nooit zelf aan bij een inhoudelijk gesprek.

Vraag er niet naar! Soms word je verrast met de vraag wat je verdient of wat je zou willen verdienen. In plaats van daar een antwoord op te geven, kun je vragen waar men bij deze job aan denkt. Kan men een range afgeven? Vaak zijn schalen of bandbreedtes al bekend. En dat je vermoedt dat jullie er zeker uit zullen komen.

2. Reageer niet direct op een voorstel.

Krijg je direct in een gesprek een aanbod van salaris of tarief en wil men met je verder? Geef je blijk van waardering aan, maar reageer niet direct op het voorstel. Het is heel sterk dat je dit meeneemt om te bestuderen. Ook omdat je met nieuwe
secundaire arbeidsvoorwaarden meestal een andere rekensom maakt in vergelijking met waar je vandaan komt. Zorg dat je alles goed op een rijtje krijgt en vraag bijvoorbeeld ook een bruto/netto berekening aan in dit proces.

3. Ga af op je gevoel voor wat betreft de werk-inhoud en de werk-omgeving.

Stel jezelf altijd de allereerste vraag, na de inhoudelijke gesprekken, zie ik mezelf hier echt werken? Bespreek dit bij voorkeur ook met mensen die dichtbij je staan.

4. Benchmark jezelf op wat je waard bent.

Onderzoek wat jouw vakgenoten van hetzelfde niveau ongeveer verdienen om echt realistisch te beoordelen wat je waard bent. Dit geldt ook bij een onderhandeling voor salarisverhoging, hou rekening met alle omstandigheden.

5. Blijf zakelijk maar word niet overmoedig!

Als het door jou ontvangen bod gruwelijk lager ligt dan jouw wens en huidige situatie, hoe is dat te verklaren? Wees eerlijk naar jezelf, golden er in het vorige bedrijf/de vorige branche waarin je werkte betere voorwaarden, had je te maken met bonus-uitkeringen, etcetera. En wat zou je zelf willen inleveren, wat is jouw ondergrens? Ofwel, bij welk salaris accepteer je de baan wel of niet?
Geef tijdens de onderhandeling aan dat je een hoger salarispakket hebt/had of dat je nu wel een stap wil maken. Doe vervolgens een realistisch tegenvoorstel. Dit is wel hét moment, en veel organisaties staan open voor een tegenbod. Doe dit liefst persoonlijk. Als hier geen tijd voor wordt gemaakt, dan schriftelijk maar met een telefonische toelichting vanuit jouw kant. En wees dan voorbereid op een laatste onderhandelingskans. Eventueel wisselgeld kun je nu inzetten. Stel aan de orde dat het moment dat een contract ‘vast’ wordt, mogelijk eerder kan plaatsvinden. Of stem een interessante termijn af dat een promotie in het vooruitzicht ligt, bij goed functioneren uiteraard.

6. Blijf altijd welwillend en positief tijdens de onderhandeling.

We raden je aan om in je gesprekken en ook bij schriftelijke communicatie goed op je toon te letten. Blijf positief, professioneel. Bereid jouw argumenten piekfijn voor. Blijf daarnaast goed luisteren tijdens de onderhandeling. Voel aan wanneer je wat inbrengt! Volg je hart maar laat je niet leiden door emoties tijdens dit soort gesprekken. Sluit altijd sportief af. Is dit lastig voor je, of sta je niet achter de gemaakte afspraken? Dan is het mogelijk niet jouw baan of project…
En wees daar op tijd eerlijk over, ook naar jezelf.

7. Haal meer voldoening uit het proces door dichtbij jezelf te blijven.

Laat je verder inspireren door de heel bruikbare tips via managementsite.nl

Natuurlijk realiseren we ons dat onderhandelen over je inkomen altijd spannend blijft. Regelmatig begeleiden wij professionals op ieder niveau bij salaris- en tariefonderhandelingen. Als objectieve partij kunnen we meedenken en af en toe nieuwe inzichten geven. Zou je eens met ons willen sparren, dat doen we graag! Neem gerust contact met ons op.

Lees ook over onze koffie-afspraak tips!