Skip to main content

Anders kijken, dit kun jij ook

14 jan 2014

Anders kijken, dit kun jij ook

Sommige mensen dromen van verre reizen, avontuur en iedere dag nieuwe dingen zien. Maar ze komen er niet aan toe omdat ze verbonden zijn aan een baan, de zorg voor kinderen of andere praktische bezwaren. En toch kan het – iedere dag nieuwe dingen zien – gewoon vanuit je eigen huis. Met zicht op je achtertuin.

Johanna Koelman doet dat. Al 613 dagen. Zij heeft sinds 27 april 2012 tot 31 december 2013 dagelijks een tekening gemaakt van natuurgebied Het Zwet. En geen dag is Het Zwet hetzelfde, zegt Johanna. Wij kennen Johanna als zelfstandig creatief, verbonden aan reclamebureau Proof Reputation. Ze is begonnen met haar dagelijkse tekeningen omdat ze gewoonweg meer wilde tekenen. Eerst nam ze een schetsboek mee op vakantie, maar eenmaal terug was zij wat onthand: ze wist hier thuis ineens niets meer te tekenen. Iemand zei: “Dan teken je toch gewoon Het Zwet?”. Dat vond ze in eerste instantie raar. “Daar is niks aan, dat is alleen maar water en een horizon.” En toch is ze dat gaan doen, Het Zwet tekenen. Na 20 jaar daar wonen, wist ze wel hoe mooi haar uitzicht was, maar toch is ze op een nieuwe manier naar hetzelfde gaan kijken en alles heeft een andere betekenis gekregen.

Tijdens een ontmoeting in 2012 vertelde zij ons over haar dagelijkse tekeningen. Sindsdien volgen wij haar. En zo verrast zij ons iedere keer met een nieuwe schets. Zij stimuleert ons tot ‘anders kijken’, ook als de setting even hetzelfde blijft. Een mooie metafoor voor ons eigen werk. En misschien ook voor dat van jou?

Vanuit haar achtertuin heeft zij een prachtig uitzicht op het Wormer- en Jisperveld, een natuurgebied in Noord-Holland. Een grote plas, een boom, de rietpluimen en haar vlonder. En iedere dag ziet zij dus iets anders. Zon, storm, hagel, een regenbui. Een zwerm meerkoeten of een nieuwsgierige eend, het vissersbootje dat langs vaart. Of de sneeuwschuiver die in de winter ‘baan maakt’ voor de meute schaatsers die de dagen erna door het witte landschap schuift. Het is een kunst om met ditzelfde perspectief toch iedere dag een nieuw (in)zicht te hebben. En het vraagt geduld, doorzettingsvermogen en passie om iedere dag een tekening te maken. En geen dag over te slaan. Op 31 december 2013 zette Johanna voorlopig een komma achter dit project. Even geen dagelijkse tekening van Het Zwet. Even pauze. En nu verschijnt volgende maand haar boek.

Alle tekeningen van het jaar 2013 kun je terug zien in het boek. Hoe dik het boek wordt? Dat bepaal jij. Want je kunt nu nog een tekening adopteren. Alle 365 tekeningen van het jaar worden sowieso in het klein afgebeeld. Maar als je voor € 25 een tekening adopteert, dan wordt die tekening paginagroot afgebeeld. Met jouw naam erbij. En natuurlijk ontvang je voor die prijs meteen ook het boek. Een prachtig initiatief om een boek te financieren. En om zo mensen blijvend te inspireren met hetzelfde perspectief, een nieuw inzicht….. iedere dag weer.

Ga naar www.hetzwetshop.nl/boek en adopteer een Zwet!

Meer inspiratie