Skip to main content

Boeiend genoeg? Onze 5 tips voor je cv

10 apr 2017

Boeiend genoeg? Onze 5 tips voor je cv

Laatst kregen wij deze mail: “Dank voor het gesprek! Ik heb er zoveel aan gehad en ik heb vandaag met positieve energie – in de zon – mijn cv aangepast.”

Herken je dit? Dat er ineens gevraagd wordt om je cv. Ofwel, om je visitekaartje.
En dat je je dan bedenkt dat je deze nog wel ‘even moet bijwerken’. Bijwerken?
Wat betekent dat? Vaak niet meer dan ‘aanvullen met een laatste werkervaring’. Misschien nog met het toevoegen van een recentere foto. Vanuit women-at-work proberen wij mensen regelmatig uit te dagen om, voordat iemand op ‘send’ drukt, zélf eerst nog eens kritisch te kijken of dit visitekaartje echt volstaat.
Ofwel: ben je zelf echt geboeid door wat je leest?

Wij geven je graag onze vijf tips om jouw cv boeiend en echt van jou te maken.

Ons advies

  1. Realiseer je altijd wat eraan vooraf is gegaan: kent iemand jou al of stuur je jouw cv naar een onbekende ontvanger? Dit is hét moment dat iemand in een paar seconden een indruk krijgt, of wordt bevestigd in wie je bent. Ben je echt tevreden met wat je over jezelf verstuurt?
  2. Een goed cv maakt nieuwsgierig. Je kunt dit veel meer sturen dan je denkt. Voorkom dat je vervalt in het beschrijven van taken (overgenomen uit een functieprofiel). Natuurlijk geef je per werkgever aan wat je hebt gedaan, maar ga vervolgens in op jóuw projecten en wat jouw rol was. En poets je parels op: waar praat je graag over? Nodig iemand met je cv uit om – bij een (aankomend) gesprek – naar díe projecten te vragen. Pak regie.
  3. Verbloem gaten in je cv niet. Dit hoeft echt niet tot een ‘no go’ te leiden. Maak dus geen aannames voor de lezer van je cv, maar heb wel een goed en eerlijk verhaal als er een vraag over komt. Wees ook duidelijk over wat je nu echt gedaan hebt: klop niks op. Zet niet in iedere regel ‘advies’ en ‘strategie’ omdat je denkt dat je meer senior wilt overkomen. Vertel hoe het zit.
  4. Ons advies qua volgorde (maar geen goed of fout!):
    • NAW (gegevens) + link naar je actuele LinkedIn-profielpagina (en eventueel andere online kanalen waar relevante zaken over jou te vinden zijn).
    • Zeker een foto naast je NAW, altijd prettig om een gezicht te zien en dit blijft ook beter hangen dan letters op een scherm.
    • Scherpe profielschets en maak hier werk van, laat het ook aan anderen lezen, mensen die je goed kennen. Of vraag input. Altijd verrassend.
    • Werkervaring, inclusief het benoemen van periodes, en dus niet klakkeloos functieprofielen overnemen… Wees creatief en concreet.
    • Opleidingen, trainingen etc. Geef specifiek aan waar je die hebt gevolgd, dit kan de lezer van je cv ook inspireren en informeren.
    • Persoonlijke interesses, advies is om ook bij het bijwerken van je cv hier weer eens kritisch en creatief naar kijken.
    •  Referenties/korte quotes van mensen die met jou hebben gewerkt.
  5. Besteed echt aandacht aan de vorm. In een tijd waarin gevoel voor beeldtaal vaak zo relevant is in werk, kun je niet wegkomen met een zwarte opsomming van woorden. Ben jíj er echt blij mee? En past het bij jou? Overdrijf ook weer niet: de vorm moet de inhoud niet wegblazen. Check de spelling zeker die laatste keer en nog een keer. En kom je op meer dan 2 pagina’s uit, maar ben je ervan overtuigd dat wat er staat boeit en dat je de boel efficiënt hebt opgemaakt? Mooi zo laten.

Inspireert deze blog jou net zo als de communicatieadviseur, die weer zin had om haar cv aan te passen? Dan zijn wij al heel blij. En stap af van het idee dat één cv volstaat, per situatie kun je weer ‘finetunen’. Blijf je inleven in de ontvanger. Speel jezelf in de kijker!
Hou het leuk en doe het vooral voor jezelf. Niet voor een ander.

Lees meer over advies