Skip to main content

Boekentip – Iedereen is een toptalent!

23 jul 2018

Boekentip – Iedereen is een toptalent!

Wist je dat IEDEREEN een toptalent is?Jij dus ook. Echt. Geloof me maar.

We zijn van nature allemaal ergens opvallend goed in. Ieder mens heeft een uniek talent. Daar word je mee geboren. Je wordt geboren met een optelsom van alles wat jij in je hebt. Dat maakt jou uniek.

Als kind was je wereldkampioen

Hoe ik dit zo zeker weet? Met dit ‘weten’ ben ik geboren. Ik. En jij ook. Ooit was je een kind. En denk er maar eens aan terug, hoe je was als kind. Waarschijnlijk was je spontaan, direct en onbevangen. Alle kinderen zijn dat. Het ene kindje is misschien iets verlegener dan het andere in bepaalde situaties. Maar in de kern zijn alle kinderen open, nieuwsgierig en hebben ze een eigenheid waarmee ze met anderen in contact treden en waarmee ze hun probleempjes oplossen. En ze weten precies wat ze goed kunnen. Vaak dat wat ze heel graag doen. Ze schamen zich er ook niet voor. Durven dat hardop te zeggen. En schrijven het in vriendenboekjes.

Zoals mijn jongste van 4 (en een drie kwart) de laatste tijd zegt: “Mama, ik vind het leuk om met vreemde mensen te praten. Omdat ik dan steeds weer nieuwe mensen ontmoet”. Over eigenheid gesproken. En zoals mijn oudste van 7 mijmerend vaststelt dat alle meisjes in haar klas op hockey zitten …. en als ik haar vraag wat ze daarvan vindt, of ze dat ook wil, zegt ze “Nee, dat hoeft niet, ik hou meer van circusles en ik wil op turnen”. Niet bang om iets te missen. Niet bang dat anderen haar gek vinden. Ze zijn nog zo zichzelf. Ze voelen zich wereldkampioen. In hun eigen zijn.

Jouw talent in één woord

Kun jij jouw talent nog in één woord vangen? En zet je het iedere dag met plezier in? In je werk? Thuis? Waarin ben jij wereldkampioen? Ben je het vergeten? Ook dat herken ik wel. Onze eigenheid wordt als we ouder worden afgevlakt. Doordat we onze oren laten hangen naar anderen. Naar verwachtingen en oordeel van buitenaf, maar ook naar de successen van een ander, het voorbeeld wat je buiten ziet. Dan raakt je talent verstopt.

Boekentip voor je vakantie

Dan heb ik een hele mooie boekentip voor deze vakantie voor jou. Veel uit deze blog komt uit dit kleine boekje. Een klein handzaam boekje, dat in iedere tas of koffer past. Of je nu met het vliegtuig naar je vakantiehuis in Italië gaat of met je rugzak door Azië gaat trekken. Dit boekje kan altijd mee: “Handboek voor talent – het grootste talent ben jij!”, geschreven door Kees Gabriëls en Jan de Deu, die ook de rake illustraties maakte. Ik kreeg het laatst kado van iemand uit mijn netwerk, alsof die mijn talent in mijn werk wilde onderstrepen. Ik kreeg een glimlach: fijn als iemand je ‘ziet’.

Zie jij jezelf ook? Neem deze vakantie echt dit boekje mee. En probeer jouw talent in één woord te vangen. Een woord dat je bij je kan dragen als een ‘nieuwe’ zekerheid. Om jezelf iedere dag aan te herinneren. In je huidige werk. Of misschien bij je keuze voor een nieuwe baan. Een mooi houvast.

Bestel het boekje hier: handboekvoortalent.nl

Veel lees- en ontdekplezier!

meer weten over ons?