Skip to main content

De briefing van je eerste werkdag

09 jul 2013

De briefing van je eerste werkdag

Het leukste moment in ons vak is als wij bij women-at-work iemand mogen bellen om te zeggen: “Ik heb goed nieuws: ze kiezen voor jou!”. Dan spat het enthousiasme en de blijdschap door de telefoon. Hoeveel energie geeft die nieuwe baan nu eigenlijk en wat doet zo’n eerste werkdag met je? We hebben een aantal mensen uit ons netwerk gesproken en concluderen dat die eerste werkdag super spannend is en tegelijk een enorme kick geeft. Die eerste werkdag is met geen andere dag te vergelijken.

De periode voor de grote dag
Tegenwoordig is het vaak: ‘vandaag op gesprek, morgen beginnen’. Toch komt het maar al te vaak voor dat het nog enige tijd duurt voor je ergens start. Hoe beleef je die tijd? Het vooruitzicht op die nieuwe baan geeft de meeste mensen een boost. Zeker als je een tijd lang hebt moeten solliciteren. Er komt privé ineens meer uit je handen, je bent vrolijker en je omgeving geniet mee.

Dan is het eindelijk zover. Je eerste werkdag. Je hebt je kleding uitgezocht, de route bepaald. De spanning heeft zich de afgelopen weken opgebouwd. Je bent steeds nieuwsgieriger geworden en je verwachtingen zijn hoog.

Je hebt een goed gevoel bij het bedrijf waar je gaat werken, maar heb je jezelf wel goed gebrieft? Hoe zijn je collega’s, hoe is de sfeer? Hoe word je ontvangen? Wordt er tijd vrij gemaakt voor inwerken? Of zit je vanaf dag 1 meteen in overleggen en projectgroepen? En dan de hele dag al die nieuwe indrukken in je opnemen en verwerken. De meeste mensen die wij na zo’n eerste dag spreken zijn doodop en tegelijk vol drive en inspiratie.

BriefingBoek
Zo’n eerste periode voel je je vaak weer zo onwennig. Alles is nieuw en je hebt het gevoel dat je de hele dag alleen maar vragen stelt. Daarbij is het vak waarin wij mensen vaak aan het werk helpen – het marketing & communicatievak – ook nog eens zeer afwisselend. Geen dag is hetzelfde. Om extra inspiratie en houvast te bieden in deze weken van wennen, geven wij onze startende kandidaten sinds kort op hun eerste werkdag het ‘BriefingBoek’ van Petra Klören en Ingeborg van Egmond. ‘Een praktisch hulpmiddel bij het schrijven van communicatiebriefings’.

Begin jij binnenkort ook met een nieuwe baan? Wie weet kun jij in jouw vak ook zo’n prettig handboek vinden. Ennuh: namens ons, alvast een fijne eerste dag gewenst!

Lees meer over werkplezier