Skip to main content

Dikke vrienden met je collega’s?

10 sep 2013

Dikke vrienden met je collega’s?

Vind jij de cultuur en collega’s op je werk ook best bepalend voor je werkplezier? Professionals spreken vaak naar ons uit dat de sfeer en cultuur in een organisatie vaak net zo belangrijk of soms nog belangrijker zijn dan de inhoud van een job. Een functie kun je in sommige gevallen nog wat oppoetsen naar je eigen wensen, in tegenstelling tot de cultuur waar je onderdeel van uit maakt.

In een team van collega’s heb je een bepaalde rol. Past deze ook bij jouw persoonlijkheid? En als je misschien niet altijd jezelf bent, waar ligt dat dan aan? En vind je dat vervelend? Wij vinden dit altijd een interessant onderwerp om te onderzoeken. Bij vriendschappen is het heel eenvoudig. Je kiest eigenlijk voor iemand omdat het klikt, er is iets wat jullie bindt en je kunt vaak niet eens uitleggen wat dat is. Je voelt je goed bij iemand en je komt dus goed uit de verf. Gevoel, vertrouwen en chemie staan centraal. Zoals het eigenlijk ook bij de liefde gaat. Absoluut niet te sturen. Vrienden kies je, familie heb je en collega’s krijg je.

Volg je gevoel
In een baan (we gaan even uit van fulltime) zie je je collega’s veel vaker dan je geliefden.
In veel gevallen zijn het twee andere werelden. Nu wordt het interessant!
Collega’s met wie het goed klikt, komen af en toe in je vriendenkring, maar andersom hebben je vrienden en familie vaak geen weet van jouw leven op je werk. Soms zou je willen dat iemand die dichtbij je staat even een kijkje krijgt op je werk om beter te begrijpen waar je happy van wordt of waar je enorm mee worstelt. En dat is dus geen optie in de meeste gevallen. Cultuur en sfeer zijn niet zo makkelijk uit te leggen. Je moet het ervaren en echt voelen.

En dan is het ook zo dat je bij een sollicitatie soms een andere indruk krijgt van de cultuur dan dat je uiteindelijk voelt als je bent gestart. Dat kan heel vervelend zijn. Ook horen we professionals wel eens aangeven dat ze niet meer passen bij een bepaalde cultuur, omdat ze als persoon gegroeid zijn en andere inzichten hebben. Met andere waarden. Sommigen zetten de stap om daardoor voor een andere organisatie te kiezen. Wat natuurlijk ook spannend is, immers je weet van tevoren niet of je verwachting klopt met de werkelijkheid.

Meerwaarde van women-at-work
Voor women-at-work ligt er een belangrijke rol om naast de uitdaging van een functie in te schatten of een omgeving bij iemand past. En om aan te voelen waar iemand echt het beste tot zijn of haar recht komt. Wij nemen er echt de tijd voor om dit te onderzoeken. We spreken mensen van de organisatie waar een functie vrij is en we gaan altijd op bezoek voor een gevoel. En we zijn dan ook heel eerlijk als we inschatten dat iemand als persoon niet gelukkig wordt in een bepaalde omgeving, hoe enthousiast hij of zij ook is over de job. En dat wordt enorm gewaardeerd. Wij doen ons werk bij bemiddeling pas goed als iemand zich lekker voelt in een nieuwe functie en als het klopt qua sfeer en cultuur. We gunnen iedereen werkplezier. Dat geeft ons werk een gouden randje.

Lees meer over onze werkwijze