Skip to main content

Een relevant verhaal in plaats van een vacaturetekst

12 sep 2016

Een relevant verhaal in plaats van een vacaturetekst

Hear hear, wat is er in veel gevallen nog veel af te stoffen als het gaat om het werven van nieuwe collega’s! Maar laat die vacatureteksten alsjeblieft toch nog even in de la liggen. Want wat is het effectief om met een écht relevant verhaal te werven in plaats van een functieprofiel. En jazeker, dat is even goed nadenken en voorbereiden in plaats van stof af te blazen van een oud functieprofiel… Wat is het in de meeste gevallen nog old-scool.

Teambranding bij werving
Anno 2016 beweegt er ontzettend veel op gebied van flexibele arbeid. Verankerde en afgebakende functies worden meer en meer vervangen door tijdelijke en flexibele inzet. Richting de toekomst zal dit niet minder worden, met het oog op multidisciplinair werken en opleveren via scrum, agile, squad of welke vorm dan ook. Wat betekent dit voor de waarde van een team? En hoe gaat HR hiermee om? Via Paola Pisu (adviseur mens- en organisatieontwikkeling) hebben wij ons vorig jaar laten inspireren over teambranding. Paola maakt heel treffend de link naar eigenaarschap van iedereen binnen een team. Niet alleen een organisatie of een manager is verantwoordelijk voor het ‘brand’ van een team, maar alle teamleden. Opvallend genoeg wordt teambranding bij werving nauwelijks ingezet. Teams zitten nog te veel verstopt. De begrippen employer branding en personal branding zijn helemaal ‘hot’ en wat ons betreft voegen we daar met sneltreinvaart teambranding aan toe. Lees ook onze whitepaper hierover.

De sollicitant heeft een achterstand
Als sollicitant weet je momenteel in veel gevallen weinig over het team van de organisatie waar je interesse in toont. En dat terwijl wij bij women-at-work heel vaak horen hoe belangrijk men collega’s vindt. Voor de sfeer en om mee te sparren. Hier ligt een kans voor de toekomst, pak voorsprong! In deze tijd van veel openlijk delen en communiceren is het wat ons betreft ook tijd dat teams zich veel gerichter gaan presenteren naar buiten. Als je als sollicitant op de website van een organisatie kijkt zie je hooguit de team-samenstelling terug en heel af en toe zelfs namen. Maar presenteert het team zich aan je? Vrijwel niet. Zodra je wat speurwerk verricht via LinkedIn heb je mogelijke toekomstige collega’s zo gevonden, maar heb je dan een goed beeld van het team? Het is ten eerste een flinke klus om dit uit te vogelen en het is daarnaast behoorlijk los zand, want iedereen presenteert zich als persoon (personal brand) en niet als teamlid van organisatie X of Y.

Teamrunners als ambassadeur voor je team
De hoofdvraag bij actieve teambranding: zijn je mensen er trots op dat ze in jouw organisatie onderdeel uitmaken van een afdeling of een team? Het is daarom onze ambitie en wens dat bedrijven teamrunners introduceren. Huh…Teamrunners? Ja.

Wat houdt dit in? Laat je team spreken. Met een (roulerende) teamrunner als ambassadeur en verbinder van het team. Naar binnen en naar buiten. Teams zijn continu in beweging en dat zal in de toekomst niet minder worden. Een goeie teamrunner voegt veel waarde toe aan eigen managers, maar ook aan andere afdelingen zoals bijvoorbeeld HR wanneer het gaat om capaciteitsvraagstukken. Onze inschatting is dat de vaak wat statische functiebeschrijving in de aankomende jaren naar de achtergrond verdwijnt. Het verschuift naar het zorgvuldig formuleren van de behoefte voor een specifiek moment of periode. Aanvullend en uiteraard in afstemming met de manager heeft een teamrunner namens het team een helder verhaal over hoe het team is ingericht en welke projecten en uitdagingen er liggen. Met uiteraard tact en visie. Welke successen kun je als team delen en waar werk je aan? En als het gaat om extra (tijdelijke) capaciteit, wat heb je als team nodig in iemand? Inzichten die ertoe doen.

Teambranding vraagt om bezieling
Teambranding vraagt wat van alle mensen uit een organisatie. Het gaat veel verder dan je baan beschrijven in een functieprofiel. Het gaat om de bezieling die je erin legt, om een duidelijk antwoord te geven waarom je voor een organisatie werkt en waarom je doet wat je doet.

Teams mogen echt veel meer uitstralen waar ze voor staan, maar dat kan alleen als een team met trots over de vakinhoudelijke uitdagingen en sfeer kan vertellen. Teams en dus vooral teamleden zullen meer ondernemend moeten worden is onze conclusie. Maak het niet te statisch en vast, maar hou het in beweging! Dat vraagt deze wereld.

Lees onze whitepaper