Skip to main content

Eigenaarschap – van duiken naar doen!

women at work - blog eigenschappen duiken naar
09 okt 2017

Eigenaarschap – van duiken naar doen!

women at work - blog eigenschappen duiken naar“Voel je tegenzin? Dan juist doen en er niet voor weglopen!”
Een dwingend stemmetje klonk in mijn hoofd toen ik afgelopen weekend het liefst had willen duiken voor een tamelijk belangrijke ‘to do’. Ik zag er tegenop. En toch, ik weet het, het levert me zoveel op om juist dan door mijn eigen weerstand of zelfs angst heen te gaan. Vaak valt het enorm mee en geeft het me juist een boost energie en het gevoel regie te hebben.

Zo moest ik ineens denken aan een gesprek met het Hoofd Communicatie van een grote organisatie uit ons netwerk. Ze had ons om advies gevraagd over ontwikkelingen in haar team. Een spanningsveld tussen snelle veranderingen in de organisatie en haar afdeling die onvoldoende aanhaakt. Een te laag niveau bij medewerkers misschien? Te veel focus op uitvoer en moeite om op adviseursniveau te komen? Hier niet. Prima adviseurs. Stuk voor stuk professionals met kennis en vakmanschap. Wat ontbrak er dan? We kwamen uit op een heel andere oorzaak: een cultuur van ‘duiken’. Teamleden die te weinig eigen verantwoordelijkheid nemen en in actie komen. Die zichzelf juist stilleggen en de oorzaak buiten zichzelf leggen. Zó zonde! Alles in huis. En toch komt het er niet uit.

Bovendien spreken wij ook regelmatig de andere kant: professionals die hun glans zijn verloren. Ze zijn afgehaakt. De betrokkenheid en energie is weg en ze denken dat het aan de organisatie ligt. Verloren potentieel. Alles in huis. En toch blijft hun talent en zelfs resultaat onzichtbaar. Doodzonde.

Doe je VOL mee of niet?
Het goede nieuws is: je kunt het zélf laten stromen! Je bent namelijk eigenaar van jouw werkgeluk. Natuurlijk vraagt dit wel wat. Welk belang zet je voorop? Het is spannend om risico’s te nemen. En je bent het vast niet altijd eens met alle besluiten. Maar verantwoordelijk ben je hoe dan ook: namelijk voor je eigen glans of juist dofheid en daarmee ‘afhaken’. Degene die van dit laatste écht last heeft ben jij. Je kunt zelf íedere dag opnieuw kiezen of je meedoet of niet. En meedoen betekent: VOL meedoen, wat mij betreft. Je verbinden aan jouw rol, met openheid en vertrouwen. Zonder weerstand of angst. Nee, met passie en plezier!

Verantwoordelijkheid nemen
Het gaat hier over: eigenaarschap. ‘Dé sleutel tot jouw professionele succes’, zoals Frans Wijngaarden stelt in zijn nieuwe boek ‘Eigenaarschap’. Het nemen van verantwoordelijkheid voor jezèlf in plaats van voor jouw project of de taak die buiten jou ligt. Het woord zegt het al: eigenaarschap. En dat bevestigt Frans Wijngaarden. Eigenaarschap laat zien dat je zelf kiest hoe je je leven vorm wilt geven en dat je de consequenties daarvan wilt omarmen. Samen met onderzoeksbureau Motivaction ontdekte hij dat voor eigenaarschap een aantal factoren bepalend zijn. Je verbinden vanuit je hart is er één. Je rol omarmen, pro-actief zijn en oplossingsgericht. Jezelf voortdurend spiegelen en jezelf met lef en plezier willen blijven ontwikkelen binnen jouw job. Niet omdat het moet, maar omdat je dat zelf wilt.

Word eigenaar
Ben jij je bewust van jouw ‘duiken’, zo af en toe of juist regelmatig? Dat je een klus steeds uitstelt en je niet uitspreekt richting collega’s, familie of vrienden? Hopelijk inspireert deze blog je om hier niet aan toe te geven. Wij zeggen: pak aan! En ervaar nieuwe energie.

Lees ook: Werk gelukkig, met plezier!