Skip to main content

Gastblog: VAN Coaching op weg….

13 dec 2016

Gastblog: VAN Coaching op weg….

Je zit aan het stuur van je eigen leven!

Heb altijd gezegd dat ik ‘op een dag’ voor mezelf wilde werken, als coach. En altijd waren er redenen het niet te doen. Leuke baan, leuke collega’s, goed salaris, goed pensioen, veel vakantiedagen, 3 minuten op de fiets, kleine kinderen, een hypotheek…. en angst, angst om te falen. Totdat ik na een ‘big life event’ zó helder had wat mijn doelen zijn in het leven en besloot in alles mijn hart te volgen, me niet meer te verschuilen achter deze verantwoordelijke smoesjes. Je leeft maar één keer en zit per slot van rekening aan het stuur van je eigen leven! Je hart volgen is mooi, maar dat gaat, in mijn geval, niet zonder slag of stoot. Ondanks dat ik diep van binnen het volle vertrouwen voel en WEET dat ik het juiste aan het doen ben, is het tegelijkertijd één grote zelfconfrontatie. Mijn ratio (hoofd) en mijn gevoel (intuïtie/innerlijk weten) voeren voortdurend strijd. Er is echter 1 groot en wezenlijk verschil; wanneer ik voornamelijk in mijn hoofd zit dan heb ik de behoefte alles krampachtig te willen controleren en reageer ik regelmatig op situaties vanuit angst. Wanneer ik reageer vanuit mijn intuïtie, dan ervaar ik innerlijke rust, kom ik in mijn ‘flow’, en is loslaten ineens ‘a piece of a cookie’.

De aanloop

In de aanloop naar het zelfstandig ondernemerschap, zat ik, nadat ik heel lang in mijn ‘flow’ had gezeten, een tijd lang in mijn hoofd. Ik zat middenin mijn coachingsopleiding. Een geweldige ervaring, maar tegelijkertijd voelde ik me kwetsbaar, ik voelde de angst om te falen. In het coachen had ik alle vertrouwen maar zo’n eigen bedrijf? Het kleine meisje van vroeger kwam om de hoek kijken. ‘Doe ik het wel goed?’ ‘Kan ik het wel?’ ‘Mag dit?’ ‘Maak ik geen fouten?’ ‘Zie ik niets over het hoofd?’ ‘Wat als het mis gaat?’. Ik werd letterlijk met mezelf geconfronteerd. En ik werd ook getest, de grootste verleidingen kruisten mijn pad, uitdagende banen met salarissen waar je ‘u’ tegen zegt. Godzijdank keerde ik iedere keer, vaak met hulp van anderen (o.a. mijn eigen coach), terug naar dat enorme basisgevoel van vertrouwen; dit is wat ik wil en wat ik kan, het komt goed!

De start

En het kwam goed, vlak voordat ik écht begon, vielen er allerlei puzzelstukjes op hun plek. Alles klopte: mijn schat aan relevante ervaring, de bedrijfsnaam, de foto’s, de verhaallijn.
VAN Coaching, iedereen zit aan het stuur van zijn eigen leven, je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk. Ik was terug op mijn pad, zat weer in mijn flow. Het proces had haar werk gedaan. Wat ik ervan heb geleerd? Wanneer ik écht iets wil dat ik doorzet. Dat ik dan deal met mijn onzekerheden en bereid ben om uit mijn ‘comfort zone’ te stappen. Maar ook dat ‘geduld’ een schone zaak is en dat hulp vragen een heleboel oplevert.

Van Coaching op weg…

Ik ben nu ruim een half jaar op weg en ik ben mezelf iedere dag dankbaar dat ik heb doorgezet, dat ik me niet heb laten verleiden door ‘het grote geld’. Ik voel me vrijer dan ooit, werk voelt niet meer als werk en I dare to say: ‘I found my mojo!’

Anneke is oprichter en eigenaar van VAN Coaching (vancoaching.com). Ze coacht business talenten en artsen die middenin het leven staan, zowel op professioneel als persoonlijk vlak, in het Engels en in het Nederlands. Ze houdt van vrijheid en gelooft er heilig in dat je zelf aan het roer staat van je eigen leven. Ter inspiratie schrijft ze over dingen die ze meemaakt in haar dagelijkse leven.

Meer inspiratie?