Skip to main content

Goodbye vacaturetekst, hello Teamstory

Blog women-at-work - Goodbye vacaturetekst, hello Teamstory
12 sep 2017

Goodbye vacaturetekst, hello Teamstory

Blog women-at-work - Goodbye vacaturetekst, hello TeamstoryHear hear, wat is er in veel gevallen nog veel af te stoffen als het gaat om het werven van nieuwe collega’s! Maar laat die vacatureteksten alsjeblieft toch nog even in de la liggen. Want wat is het effectief om met een écht relevant verhaal te werven in plaats van een functieprofiel. En jazeker, dat is even goed nadenken en voorbereiden in plaats van stof af te blazen van een oud functieprofiel…

Tijdens diverse inspiratiesessies en live webinars gaat women-at-work in op:

  • aanmoedigen van eigenaarschap van een team zélf: laat dat functieprofiel eens los en pak verantwoordelijkheid
  • cruciaal verwachtingsmanagement tussen HR/Recruitment en het team waar een positie vacant is
  • tips bij werving voor multidisciplinaire teams (o.a. output via Scrum, Agile, Squad etc).

Heb je een sessie of webinar niet kunnen bijwonen, maar ben je wel nieuwsgierig naar de inhoud?
Neem dan  contact met ons op via erica@women-at-work.nl

De sollicitant heeft een achterstand
Als sollicitant weet je momenteel in veel gevallen weinig over het team van de organisatie waar je interesse in toont. En dat terwijl wij bij women-at-work heel vaak horen hoe belangrijk men collega’s vindt. Voor de sfeer en om mee te sparren. Hier ligt een kans voor de toekomst, pak voorsprong! In deze tijd van veel openlijk delen en communiceren is het wat ons betreft ook tijd dat teams zich veel gerichter gaan presenteren naar buiten. Als je als sollicitant op de website van een organisatie kijkt zie je hooguit de team-samenstelling terug en heel af en toe zelfs namen. Maar presenteert het team zich aan je? Vrijwel niet. Zodra je wat speurwerk verricht via LinkedIn heb je mogelijke toekomstige collega’s zo gevonden, maar heb je dan een goed beeld van het team? Het is ten eerste een flinke klus om dit uit te vogelen en het is daarnaast behoorlijk los zand, want iedereen presenteert zich als persoon (personal brand) en niet als teamlid van organisatie X of Y.

Laat je team spreken:
Teams zitten nog te veel verstopt. De begrippen employer branding en personal branding zijn helemaal ‘hot’ en wat ons betreft voegen we daar met sneltreinvaart teambranding aan toe. De hoofdvraag bij actieve teambranding is: zijn je mensen er trots op dat ze in jouw organisatie onderdeel uitmaken van een afdeling of een team? Dit vraagt om Teamrunners. Huh…Teamrunners? Ja.

Wat houdt dit in? Laat je team spreken. Met een (roulerende) Teamrunner als ambassadeur en verbinder van het team. Naar binnen en naar buiten. Teams zijn continu in beweging en dat zal in de toekomst niet minder worden. Een goeie teamrunner voegt veel waarde toe aan eigen managers, maar ook aan andere afdelingen zoals bijvoorbeeld HR wanneer het gaat om capaciteitsvraagstukken. Onze inschatting is dat de vaak enorm statische functiebeschrijving in de aankomende jaren naar de achtergrond verdwijnt. Het verschuift naar het zorgvuldig formuleren van de behoefte voor een specifiek moment of periode. Aanvullend en uiteraard in afstemming met de manager heeft een Teamrunner namens het team een helder verhaal over hoe het team is ingericht en welke projecten en uitdagingen er liggen. Met uiteraard tact en visie. Welke successen kun je als team delen en waar werk je aan? En als het gaat om extra (tijdelijke) capaciteit, wat heb je als team nodig in iemand? Inzichten die ertoe doen. Lees voor verdieping en voorbeelden onze whitepaper hierover.

Teambranding vraagt om bezieling
Teambranding vraagt wat van alle mensen uit een organisatie. Het gaat veel verder dan een baan of project beschrijven in een functieprofiel. Het gaat om de bezieling die je erin legt, om een duidelijk antwoord te geven waarom je voor een organisatie werkt en waarom je doet wat je doet. Teams mogen echt veel meer uitstralen waar ze voor staan, maar dat kan alleen als een team met overtuiging over de vakinhoudelijke uitdagingen en sfeer kan vertellen. Maak het niet te statisch en vast, maar hou het in beweging! Wat is je verhaal? Dat vraagt deze wereld.

 

Lees meer over recruitment