Skip to main content

Inspiration360 zindert na…

11 okt 2016

Inspiration360 zindert na…

Wat is ondernemerschap? Voor mij staat dat voor lef en authenticiteit. Of je nu een baan hebt of je eigen bedrijf. Ondernemerschap is een grondhouding. Een keuze. Een mindset. Wil je ondernemend zijn in alles wat je doet? Of laat je je geluk afhangen van anderen? Ik geloof er steeds meer in dat (werk)plezier vooral ontstaat door ‘autonoom te zijn’, zonder de verbinding met anderen te verliezen.

Onlangs heb ik enórm genoten van Inspiration360. Een event over ondernemerschap van de bovenste plank. Inspiratie van wereldniveau. En wat heel voelbaar was: dat gewone mensen heel bijzondere dingen kunnen bereiken. Met de juiste mindset. De line up bestond uit: Richard Branson, Bear Grylls, Anita Elberse en… Al Gore. Ik zei toch: wereldniveau.

screw it, let’s do it

Wat me raakte was de authenticiteit in de verhalen. Richard Branson, een charmante kwajongen, die niet alleen over zijn succes sprak, maar ook over zijn kwetsbaarheden. Bijna met een soort nederigheid deelde hij zijn verhaal met interviewer Eva Jineck en met ons. Hij verliet school om aan het werk te gaan. Zijn dyslexie heeft hem geholpen om al heel vroeg te weten dat hij veel aan anderen over moest laten in zijn bedrijf. “Omring je met mensen die beter zijn dan jijzelf en vergeet je eigen ego.” Als je ergens in gelooft, ga ervoor! “Srew it, let’s do it”. Begin gewoon. “Always say yes. Than learn how to do it later”. Hou focus. Zoek je eigen manier en blijf daarin geloven. Maak fouten en begin opnieuw. Ik voel me aangesproken als Branson zegt dat deze wereld al die kleine ondernemingen nodig heeft, die een idee/overtuiging/geloof in iets hebben. Om met elkaar een betere wereld te worden.

doorgaan waar anderen stoppen

Avonturier, motivatietrainer en inmiddels succesvol ondernemer, Bear Grylls stond alleen op het witte podium, omringd door 10.000 mensen. En het was stil. Iedereen hing aan zijn lippen. Hij vertelde een heel persoonlijk verhaal. Zïjn verhaal. Hoe hij als 5-jarige jongen met zijn vader ging klimmen. Niet omdat hij zo van klimmen hield, maar omdat hij graag dichtbij zijn vader was. ’s Avonds in bed keek hij uren naar een poster van de Mount Everest. “Op een dag … sta ik op die top.” Later in zijn leven brak hij tijdens een parachute-ongeluk op 3 plekken zijn rug. Op een haar na verwijderd van een dwarsleasie. 18 maanden ziekenhuis en revalidatie. Er was één gedachte die hem power gaf: hij zou die top beklimmen. Een jaar na zijn ontslag uit het ziekenhuis stond hij met een team van 4 klimmers bovenop de Mount Everest. Hoe dat kan? Persistence. Dat leerde hij al jong van zijn vader: “Always be persistent. The only failure is when you stop trying.”

Het verschil tussen ‘ordinary’ and ‘extraordinary is in the little word ‘extra’. Bear Grylls heeft zijn school niet afgemaakt. Had faalangst en leerde dat je niet super slim hoeft te zijn, of sterk of snel, om echt iets te bereiken. Nee, succes begint als je altijd dat beetje extra geeft, waar anderen beginnen te klagen of zelfs opgeven. “Always give that bit extra”. Dan kun je werkelijk álles bereiken!

risico’s durven nemen

Anita Elberse, een Nederlandse wetenschapper die overvolle zalen trekt tijdens haar colleges op Harvard over marketing in de entertainmentindustrie. Eén van de jongste vrouwelijke professoren met een levenslange aanstelling als hoogleraar aan deze Amerikaanse universiteit. Ze praat zo snel dat je op het puntje van je stoel moet zitten om haar goed bij te benen. De grootste sterren zijn succesvol omdat ze uit hun comfortzone stappen en risico’s durven nemen. ‘Fouten maken is gezond, middelmatigheid is een veel groter probleem’. Aanleg is vaak maar een klein deel van het succes. Doorzettingsvermogen met een klein beetje geluk, maakt of iemand de top bereikt of in het midden blijft hangen. “Als ik dat zelf niet had gehad, had ik nooit op Harvard gestaan”.

verandering kan

Al Gore sloot de avond af en gaf een ander geluid. Voormalig Vice-President van de Verenigde Staten en Nobelprijswinnaar zet zich vooral in voor het oplossen van de klimaatcrisis. En tien jaar na zijn film ‘An Inconvenient Truth’ bracht hij optimisme: met positieve cijfers! Ja, er is een toename aan natuurrampen en de opwarming van de aarde gaat door. Maar mondjesmaat neemt de snelheid hiervan af en is er ook veel goeds bereikt. Mede door de vele initiatieven van ondernemingen. Ook in Nederland. Verandering kan dus. En ook hij gelooft dat de wereld rekent op een ‘yes’. Zijn charisma laat zijn boodschap bij iedereen binnenkomen. Een prachtige kleine avond, met authentieke verhalen, in het immens grote Ziggo Dome. Ik ben geraakt en bevestigd in het plezier en het nut van ondernemerschap. Of je nu een baan hebt of een eigen bedrijf. Ondernemerschap is een inderdaad een grondhouding. En je kunt er iedere dag opnieuw voor kiezen!

Onze andere blogs al gelezen?