Skip to main content

Ken je LinkedIn contacten

12 mrt 2013

Ken je LinkedIn contacten

Dagelijks horen en vertellen wij erg vaak dat mensen netwerken via LinkedIn. Maar wat is dat nu eigenlijk, netwerken, en waarom zou je dit doen? Volgens Van Dale is de betekenis: zijn best doen zoveel mogelijk invloedrijke mensen te leren kennen.

Interessant. Want wat betekent leren kennen? En ken jij dan deze mensen of kennen deze mensen jou? En wanneer ken je iemand eigenlijk? Als je een visitekaartje bij een voorstelrondje ontvangt (en je al vrij snel daarna stiekem het gezicht er niet meer bij kan plaatsen…), of als je echt met elkaar in gesprek bent geweest? En krijg je ook niet regelmatig een LinkedIn uitnodiging zonder begeleidende tekst van iemand die je nog niet eens kent? Of verstuur je deze zelf? Het is natuurlijk heel eenvoudig en gemakkelijk om online uitnodigingen te versturen, om zo heel geleidelijk je LinkedIn netwerk uit te breiden. In het echt iemand aanspreken is toch pittiger en het is soms echt even spannend om met onbekenden in gesprek te komen. Nee, online kun je heel snel contact maken. Maar bouw je dan een waardevol netwerk op?

Stel je voor. Je staat op een borrel en iemand komt naar je toe en drukt jou een visitekaartje in je hand. Daarna is hij of zij direct weer vertrokken. Wat zou je reactie zijn? ‘Accept’ je dit?

Maak écht contact
Wij willen de definitie van Van Dale graag een beetje uitbreiden, om te komen tot een waardevol netwerk. Er kan wellicht een snufje ‘via via’ bij. Wie kennen we gezamenlijk en wat bindt ons? Want dat is toch ook de kern van netwerken? Geef toe, je bent veel sneller in gesprek met mensen als de gastvrouw/-heer van een feestje jou even voorstelt aan een aantal mensen (mocht je nog niemand kennen). En merk je als gastvrouw/-heer hoe leuk het is om mensen met elkaar in contact te brengen? Dit wordt echt gewaardeerd. Onze tip is om via LinkedIn altijd een gezamenlijk contact of gezamenlijke interesse te benoemen bij het uitnodigen van een nog onbekend persoon.

Vaak bespreken we de inzet van LinkedIn met professionals die op zoek zijn naar een leuke job. Opvallend is dat maar heel weinig mensen beginnen met het persoonlijk (lees persoonlijk!) contact opnemen met hun eigen bestaande LinkedIn contacten. Veel mensen kennen hun connecties niet goed genoeg of vinden het een beetje spannend. En daar begint het mee! Geen lege uitnodigingen meer, maar kom tot de kern. En maak het voor de ander interessant om ook jou eens te benaderen voor iets. Hou het persoonlijk. Dan krijgt netwerken echt de betekenis van mensen ‘leren kennen’.

Contact met ons?