Skip to main content

Nee ik solliciteer nog even niet!

12 nov 2013

Nee ik solliciteer nog even niet!

Bij women-at-work spreken we vaak professionals die nu nog in een vaste baan zitten en met ons komen sparren over hun ambities en hun volgende stap. Heel regelmatig is ons advies om nog even niet te solliciteren naar iets anders, maar om nog meer te halen uit de job waar iemand nu zit.

Wat ons opvalt is dat er in het algemeen veel te doen is over mensen die hun vaste baan verliezen in deze barre en onzekere tijden. En terecht hoor. Reden is vaak reorganisatie en dit is erg pittig omdat je er zelf vaak geen invloed op hebt. Vanuit eigen ervaring weten we wat dit proces mentaal met je doet. Iedereen uit je omgeving is erg begaan met je en is heel bemoedigend. Maar ondertussen gaan de meesten op maandagochtend wel weer naar hun werk en stort jij je op het solliciteren die week…

Neem de tijd
Maar eigenlijk gaat er weinig aandacht uit naar professionals die hun baan niet verliezen tijdens een reorganisatie, maar die wel te maken krijgen met een andere invulling, onzekerheid en hoge werkdruk. En dan zit je niet lekker op je plek. De beslissing om dan te solliciteren is snel genomen, en zo komen professionals dan ook vaak bij ons uit. In gesprekken die wij voeren proberen we echt een stap terug te maken naar waarom iemand bij een bepaalde organisatie is gestart, waar kansen liggen en waar iemand zich in de huidige positie nog op kan ontwikkelen. Dat kan ook op proces en persoonlijke ontwikkeling zijn. Om zo beter met de situatie van de reorganisatie om te gaan en wat minder geleid te worden door de aspecten waar je geen invloed op hebt. Met behoud van de passie voor je vak. Solliciteren is een baan op zich, helemaal als je er ook nog eens een baan naast hebt…
En dat kun je alleen maar doen als je compleet in je kracht en zekerheid zit, en niet in de frustratie. We zijn dan ook blij dat we professionals soms kunnen adviseren om echt geduld te hebben met een volgende stap, in plaats van te snel afscheid te nemen van een functie waar nog veel meer uit te halen valt. Mits je dit wel zelf aanpakt.

En eerlijk is eerlijk, we realiseren ons heel goed dat dit niet eenvoudig is.
 Alleen af en toe erover sparren doet al veel, dus professionals die ‘mogen blijven’ na een reorganisatie: spreek je uit over wat het proces met jou doet! En gun het jezelf om weer zo snel mogelijk te stralen in het vak waar je voor gekozen hebt en waar je goed in bent.

Meer sollicitatietips!