Skip to main content

Nieuwe baan…twijfel is nee!

13 mei 2014

Nieuwe baan…twijfel is nee!

Het is een zonnige vrijdag. Ik kom een bekende tegen die net gestart is met een nieuwe baan. Al snel vertelt hij me dat hij niet op zijn plek zit. Ai.

Na drie weken al met een onrustig gevoel het weekend in te gaan is niet wat deze persoon had verwacht. En dat kan ik heel goed begrijpen. Ik zie aan alles hoeveel energie de teleurstelling kost, en ook heb je niet zomaar een nieuwe baan gevonden. We spreken af om binnenkort een afspraak te maken om eens verder te sparren.

Laat je gevoel spreken
Hoe weet je nu bij een sollicitatieprocedure zeker dat het jouw baan is? Garanties heb je natuurlijk nooit, maar waar zou je op kunnen letten? Naast de check op voldoende inhoudelijke uitdaging is het evenzo belangrijk om je gevoel te volgen tijdens de gesprekken. Hoe is de sfeer en de energie die je oppikt en ben je enthousiast bij de voorbereiding en gesprekken? Voel je ergens twijfel dan is het echt belangrijk dit verder te onderzoeken. Degene die ik deze vrijdag sprak gaf aan drie gesprekken te hebben gevoerd en bij de derde was er een vraagteken ontstaan aan zijn kant. Dit gesprek was met zijn toekomstige manager. Zijn gevoel klopt, het werkt niet tussen hen. Ook is de sfeer binnen het bedrijf erg afstandelijk en koel, iets wat veel meer met hem doet dan hij dacht. En voor hem is dit echt een reden om verder te oriënteren op een nieuwe uitdaging.

Na dit gesprek ben ik weer eens bevestigd wat de meerwaarde is van het goed voorbereiden van kandidaten voor een functie. Who fits the profile? Wij zien het echt als onze verantwoordelijkheid om een inschatting te maken of iemand op zowel skills als persoonlijkheid past bij een organisatie. En als er ergens een twijfel ontstaat dan is het absoluut een no go. Om in wat voor stadium dan ook teleurstellingen te voorkomen. Onze ervaring is dat deze boodschap zeker gewaardeerd wordt door de professionals, mits je uiteraard goed uitlegt waar je een beslissing om niet verder te schakelen op baseert.

Stel je vragen
Mocht je nu via een bureau/tussenpersoon in procedure zijn voor een nieuwe baan, maak hier dan echt gebruik van is ons advies. Doe er je voordeel mee dat er (als het goed is) ontzettend veel voorkennis is van de organisatie, het team en de werkzaamheden. Vraag ook waarom jouw tussenpersoon jou vindt passen en denk hier goed over na. Klopt dit?

Als je rechtstreeks solliciteert en de baan wordt jou gegund, laat je hart dan spreken. 
Is dit echt jouw baan? Bespreek je twijfels in vertrouwen met mensen om je heen. En ben je er nog niet helemaal uit, vraag dan een laatste gesprek aan voor de punten op de i. Realiseer je hoeveel energie het je gaat kosten als je met een bepaalde terughoudendheid toch start in een nieuwe baan. Je sprankelt dan waarschijnlijk veel minder en gun het jezelf dus alsjeblieft om helemaal te kunnen stralen in een nieuwe job!

Meer advies?