Skip to main content

Solliciteren? Scherm even uit

13 feb 2017

Solliciteren? Scherm even uit

Of je nu in de trein zit, in een kroeg of aan de lunch met collega’s, je ziet overal mensen turen op dat schermpje. Dat hoort nu eenmaal bij deze tijd, dat ís gewoon zo. Ook in het sollicitatieproces is het heel gebruikelijk het internet af te struinen, op zoek naar vacatures. Als je wel eens blogs van ons leest, dan weet je dat wij hier graag een vleugje echte prikkels aan toevoegen. Waar is het echte gesprek? De aandacht om contact te maken? Het verhaal van een team of organisatie ontdek je niet via een functieprofiel. Net zo goed als dat mensen jóu nog niet echt kennen als ze een cv van je krijgen. De zintuigen moeten geprikkeld worden. Als wij een verzoek krijgen om een vacature in te vullen, dan is onze eerste vraag aan de HR- of afdelingsmanager “Wanneer ontmoeten wij elkaar?”.

Van swipen leer je niets
Het begint blijkbaar al in de kinderjaren. Manfred Spitzer schreef een boek Digiziek met inzichten over digitalisering en de ontwikkeling van kinderen. Bottom line: van swipen leren kinderen niets. Het enige dat ze van swipen leren is dat alles wat ze zien hetzelfde aanvoelt. Of je nu een koe, een dobbelsteen of een banaan oproept op je scherm: het voelt en smaakt allemaal hetzelfde. Maar daarmee worden nauwelijks nieuwe hersenverbindingen aangemaakt die je nodig hebt voor sociale vaardigheden, concentratievermogen, verbanden kunnen leggen en taalverwerving. Dat ontwikkel je vooral door écht contact. De bromstem van de buurman waar een kind van schrikt, of lachen, kletsen en dansen met een zusje. Kleine kinderen leren door dingen vast te pakken en te betasten. Die ervaringen ontnemen we ze als we ze al zo jong – voor ons eigen gemak – achter een tablet zetten.

Geef je zintuigen de kans
Terug naar onszelf. Je realiseert het je waarschijnlijk niet. Maar ook bij volwassenen worden nog steeds dagelijks nieuwe hersenverbindingen aangemaakt! Mits we onszelf die kans geven. Door ervaringen in het echte leven. Die smartphone is super handig. Ook wij bij women-at-work kunnen echt niet meer zonder. Maar stap ook soms bewust weer eens de wereld in. Geef je zintuigen de kans om écht te ervaren. Ook als je op zoek gaat naar werk. Klap af en toe je laptop dicht.

Ga eens niet alleen maar op zoek naar direct oproepbare informatie, naar een serie vacatureteksten waar je op wilt reageren. Denk aan kinderen: alles op een scherm ‘voelt’ hetzelfde aan. Het is verleidelijk om je vooral op een functieprofiel te richten. Toch is iedere organisatie zo anders, waarom pas je wel hier maar niet daar? Daar kom je alleen achter door je zintuigen hun werk te laten doen. Ook zonder vacaturetekst heb je trouwens alle kaarten in handen om met een organisatie of vakgenoot in contact te komen. Maar hooo…, dan wel met relevantie he? Niet omdat jij per sé in een ‘lege stoel’ wenst te gaan zitten.

Let maar op wat er allemaal in beweging komt! Het leidt regelmatig tot prachtige nieuwe contacten en wie weet wél tot een nieuwe baan of opdracht. Blijf creatief. Laat het doel los. En blijf soms even weg van je scherm.

Meer tips over echt contact