Skip to main content

Yes, ik heb een bonus-uur!

14 jul 2015

Yes, ik heb een bonus-uur!

Een vraag, voor nu. Ben je druk?
 99% van de lezers van deze blog zal antwoorden -wij zelf ook-; JAAAA! Een agenda laat zich maar wat graag snel vullen en dat vraagt behoorlijk wat van je vooruitziende blik. In veel jobs werk je samen met collega’s en/of externen en hoppa, de afspraken staan zelfs met een hoge terugkerende frequentie ingepland. Afzeggen doe je niet snel en je vindt het waarschijnlijk hoogst irritant als iemand anders de afspraak annuleert. Of vind je dit stiekem -net als wij- af en toe best bevrijdend? Net als vroeger op school, toen je af en toe zomaar een tussen-uur had. Een uurtje luchthappen…?
Wij vinden dat best lekker op z’n tijd. En we hebben in dit geval een uitdaging voor jou. 

Bonus-uur
Iedere dag spreken wij mensen over hun werk. Dit zijn dan meestal specifiek marketeers, communicatieadviseurs en salesprofessionals. We hebben het uitvoerig over het vak: waarom doe je wat je doet en geloof je erin? Dan hebben we ook regelmatig een uitsmijter. Over verrijking en over inhoudelijke ontwikkeling. Menig vakgenoot slurpt zich suf aan trends en ontwikkelingen in het vak. Jij ook? Mogelijkheden genoeg via social media, events, opleidingen, (online) vakliteratuur, etcetera. Onze vraag is dan op welke manier dit jou inspireert en je krachtiger maakt in je werk. Wat doe je er echt mee, behalve dat het je tijd kost en de congressen, masterclasses mooi pronken in je agenda? De uitsmijter is dat wij je uitdagen hier eens bij stil te staan tijdens ieder vrij uurtje door een gecancelde afspraak. Een zogenaamd bonus-uur. Laat je niet verleiden om druk-druk-druk door te gaan met de dag, maar sta letterlijk eens wat vaker kritisch stil bij je eigen inhoudelijke ontwikkeling. Je hoeft je slechts aan één iemand te verantwoorden, namelijk aan jezelf.

Gaatje vullen met rust
De ideale situatie is uiteraard dat iemand bewust van tevoren zijn of haar momenten prikt om stil te staan bij inhoudelijke ontwikkeling. Wij proberen dat ook regelmatig. Maar het werkt helaas niet echt. De intentie is er zeker, maar vaak is iets anders toch echt belangrijker. Het principe van een onverwacht bonus-uur werkt bij ons als een speer. Sterker nog, in de uurtjes dat een afspraak of telefoontje onverhoopt niet doorgaat, gaat letterlijk de mail en telefoon uit. Rust en aandacht. Heel kritisch nadenken over eigen inhoudelijke ontwikkeling. Wat ondertussen een rondje fietsen, wandelen of bureau opruimen dan al niet doet. Bonus!

Give it a try
Inmiddels hebben best veel mensen ons bevestigd dat het werkt. Laatst nog iemand die in hartje centrum Amsterdam bikkelt en bikkelt. In een bonus-uur gaat hij nu naar buiten, struint wat en denkt echt na over waar hij mee bezig is in zijn werk, of hij zich genoeg ontwikkelt, etcetera. Of hij werkt aantekeningen uit van sessies die hij heeft bijgewoond en zoekt vakgenoten op voor contact. Zijn output is stukken beter en hij stimuleert zijn collega’s dit ook te doen. Give it a try!

Lees meer over tijd voor jezelf