Skip to main content

aandacht voor de week van de werkstress

11 nov 2019

aandacht voor de week van de werkstress

Deze week is het de Week van de Werkstress.

Om zoveel mogelijk werkende Nederlanders te laten inzien dat werkstress te voorkomen is. Een mooi thema om ons ieder jaar weer even op wakker te schudden en ons bewust te maken dat structurele werkstress niet gezond is en niet hoeft. Er is jaarlijks nog steeds meer dan een miljoen mensen dat kans loopt op een burn-out. In deze tijd van welvaart, vind ik dat veel. Te veel.

Werkstress verminderen gaat voor mij niet over ‘minder doen’, maar vooral over dingen ‘anders doen’. Hoe dan? Corporate antropoloog Daniëlle Braun, zegt ergens in een interview: “Uiteindelijk zijn we menselijke tribale wezens die gewoon contact willen hebben met elkaar en elkaar willen ontmoeten. En dat moeten we dus regelen, want dat gaat niet meer vanzelf.”

Contact met elkaar gaat voor mij samen met contact met jezelf. Jezelf en de ander ontmoeten. Of misschien wel ont-moeten. En daar is aandacht voor nodig. Echte, pure, onverdeelde aandacht. En tijd. Wakker zijn in het hier en nu. Zorgen dat je echt daar bent, waar je bent.

En dat vraagt bewust kiezen. Ook voor mij is dit iedere dag weer een uitdaging. Soms kan ik dat goed vanuit mezelf: door de rituelen die ik heb ingebouwd of door plotseling de knop om te zetten en ergens voor te gaan, door spanning in mijn lijf te voelen in een gesprek en even door te ademen. Maar in een wereld waarin we voortdurend afgeleid zijn en geprikkeld worden, heb ik soms een reminder van buitenaf nodig. Dat kan een opmerking zijn van iemand die me dierbaar is. Een aanraking, een gebaar, oogcontact met juist een wildvreemde. Of mijn oog valt op een blog die mijn aandacht trekt. Soms triggert een klein detail mij om meer in het hier en nu te komen. En om de kracht van aandacht dan door te trekken in de rest van mijn werkdag en me weer onderdeel te voelen van ‘mijn tribe’. Mijn gesprekken gaan dan anders. Minder vanuit mijn autonomie. Meer vanuit ‘het gezamenlijke’. En dan ervaar ik oprecht minder werkstress. Ben ik scherper en boek ik meer succes.

Misschien is mijn blog vandaag jóuw trigger. In deze blog noem ik de ‘week van de werkstress’ daarom graag de ‘week van de aandacht’. Want aandacht is volgens mij hét antwoord op alle dingen die ons eigenlijk stress bezorgen.

Graag deel ik mijn 5 magic moments van aandacht met je.

  1. Balanceer

Herken je dit? Op het puntje van je stoel, met al je energie ergens in gaan? En dan ineens heel moe zijn. Leun soms eens achterover en check of je er niet te gedreven in zit. Want de kans bestaat dat je dan signalen mist. Dit gaat over balanceren en je aandacht verleggen. Zodat je zorgt voor ontspanning en een nieuw inzicht. Steeds het midden vinden van enerzijds ‘jezelf ergens compleet in verliezen’ en anderzijds ‘iets met te veel afstand doen’. Koorddansen, tot je voelt dat je in evenwicht bent en echt kan waarnemen wat er op alle niveaus gebeurt tijdens je werk.

  1. Adem

Je adem is daarbij je beste vriend. Achterover leunen en letten op je ademhaling. En dan vooral op uitademhaling. Door langer uitademen kunnen je je lichaam en brein ontspannen. En het mooie is, je adem heb je altijd bij je. En niemand merkt dat je ‘je oefening’ doet. Op het moment dat je spanning voelt in een gesprek zorgt een goede uitademhaling voor focus en rust. Probeer maar. En inademen? Daar hoef je niet op te letten. Als je hebt uitgeademd adem je vanzelf weer in. Daar kun je van op aan. 😉

  1. Beweeg (liefst buiten)

Bewegen is het beste antwoord op stress. Stress veroorzaakt over het algemeen meer stress, als je er niets aan doet. Iets met cortisol en hypocampus en neerwaartse spiraal. Een ingewikkeld verhaal, wat Erik Scherder beter kan uitleggen dan ik. Een beetje stress is prima, dat houdt je lichaam wel in balans. Maar chronische stress ga je merken. Wat kun je doen? Beweeg! Want dan wordt het deel in je brein actief gemaakt, dat juist stress vermindert. Dat kan heel simpel. Bij telefoontjes opstaan en even door de ruimte lopen. Geen kan water op je bureau, maar voor ieder glas even naar de kraan. En tijdens mijn loopje draai ik meteen even met mijn schouders, van voor naar achter en weer terug. Of ik gooi drie jongleerballen in de lucht. Soms maar vijf minuten. Genoeg om een chemisch proces in mijn brein op gang te brengen en minder stress te ervaren. Net zo makkelijk om in te bouwen als ademhalen. Toch?

  1. Slaap goed

Sinds een paar weken doe ik een ‘slaapchallenge’ met mijn moeder en mijn broer. Omdat wij alle drie voelden dat slaaptekort ons minder scherp en ontspannen maakte. Voor half 11 het licht uit en het liefst het laatste uur geen schermpjes en door de week geen alcohol. Met plezier stimuleren we elkaar en als het eens niet lukt, peppen we elkaar op. En ondertussen voelen we hoeveel het ons oplevert om structureel goed en lang genoeg te slapen. Ook hier valt enorm veel wetenschappelijk bewijs voor te leveren. Maar geloof me maar gewoon: het helpt.

  1. Flirt en lach

Ja je leest het goed. Mijn beste advies is: flirt met aandacht, elke dag. Flirten draagt namelijk bij aan een goede sfeer en productiviteit. Aan ontspanning en minder werkstress. Flirten staat voor mij gelijk aan ‘de ander en jezelf ontmoeten’. Lachen en ontspannen. Niks is fijner dan iemand verrassen met een leuke opmerking. Liefst compleet onverwacht. Flirten is de ultieme vorm van connectie maken, jezelf bevrijden van je autonomie en jezelf onderdeel maken van een kleine tribe: ‘jij & ik, oftewel wij’. Jij vindt het toch ook heerlijk om door iemand écht gezien te worden en je even een moment ‘samen’ te voelen? De stralende lach die je terugkrijgt als je zo met iemand contact maakt, doet je je werkstress vergeten. Onbetaalbaar.

Dus: wees lief voor ons tribale wezen! Fijne werkweek!