Skip to main content

De waarde van een ZZP’er

De waarde van een ZZP'er - women-at-work
09 mei 2017

De waarde van een ZZP’er

De waarde van een ZZP'er - women-at-workHerkenbaar? Als ZZP’er weet je soms niet waar je staat. Met de komst van de wet DBA is de VAR afgeschaft en zijn modelovereenkomsten ingevoerd. Maar de spelregels zijn voor niemand helder. Met bovendien een onduidelijke handhaving door de Belastingdienst. Doel van de wet DBA is om schijnzelfstandigheid terug te dringen. En ja, er zijn branches en functiegroepen waar de ZZP constructie echt misbruikt wordt. Maar in plaats van dit misbruik gericht aan te pakken, worden inmiddels vrijwel alle ZZP’ers over één kam geschoren. Zo wordt er onnodig angst en onzekerheid gezaaid onder een groep ondernemers die in praktijk niets te vrezen heeft. Als we tenminste met elkaar het vertrouwen weer opzoeken.
Laten we ons niet van de wijs brengen!
Maar ons écht verdiepen in de intentie van de ondernemende ZZP’er.

Neem de ZZP’er serieus
Informatiebijeenkomsten en workshops over de wet DBA schoten afgelopen jaar als paddenstoelen uit de grond. Uit onderzoek blijkt dat het aantal ZZP’ers dat opdrachten misloopt sterk gestegen is, ondanks uitstel van handhaving van de wet. Met name grote organisaties trekken momenteel bewust GEEN ZZP’ers aan door de grote onduidelijkheid en eventuele claims in de toekomst. Binnen deze bedrijven zijn veel medewerkers alles behalve gelukkig met deze maatregel…dit merken wij bij ons contact. Men weet dat men top-kandidaten, met de juiste ervaring en mentaliteit, mist voor een tijdelijke vraag.
Dit geeft frustratie. Ook de ZZP’er voelt zich niet serieus genomen, omdat de focus helaas direct op de contract-vorm wordt gelegd. Waar is toch de aandacht voor inhoud, met advies over wat een organisatie écht nodig heeft? En een daaraan gekoppeld realistisch tarief?

Gemotiveerde ondernemers
Bij women-at-work spreken wij dagelijks interim professionals, in marketing, communicatie en sales. En ons valt op dat de meeste interimmers bewust zelf kiezen voor korte projecten.
Die willen helemaal geen langdurig dienstverband of oneindige verlengingen. Dus ook geen schijnconstructie. Het zijn vaak gemotiveerde ondernemers die zelf voor hun zekerheden willen zorgen en zich niet afhankelijk willen maken van collectieve regelingen. Die echte ZZP’er beseft – net als wij – dat werk geen vast gegeven is, vastgelegd in een functiebeschrijving, met taken en verantwoordelijkheden. Nee, die echte ZZP’er weet dat hij/zij het werk iedere dag zelf moet maken. Een ondernemer zet het liefst zijn talent in om groei, stabiliteit, innovatie, verandering of versnelling te brengen. Juist door een tijdelijke inzet. Waarom? Om hij/zij vanuit die vrije positie kan brengen wat nodig is.

‘Tenminste houdbaar tot’
Als we daar nu eens vanuit gaan. Dat een ZZP’er zelf liever op en top zelfstandig is. Dan valt er ook niet veel te handhaven. Al vóór alle ophef rondom het verdwijnen van de VAR benoemden wij de periode van maximaal 6 tot 8 maanden voor één opdracht als een ‘houdbaarheidsdatum’. Blijf niet te lang zitten in een opdracht!
Hier ligt voor intermediairs/bemiddelaars een belangrijke rol vinden wij. Niet de push op ‘verlengen’, maar juist op het signaleren van kantelpunten in een interim-opdracht. Dat is samenwerken en voegt waarde toe.

Wat is het je waard
De arbeidsmarkt flexibiliseert. In de toekomst zullen binnen organisaties ook eigen (vaste) medewerkers meer wendbaar worden. Het gaat om ondernemerschap en eigenaarschap. Er wordt nu al veel meer op output gestuurd en goede ZZP’ers kunnen hier vanaf de eerste dag heel goed bij ondersteunen en inspireren, zo blijkt. En jazeker, inhuur vraagt een investering. Wat is dit je waard? Gelukkig zien we in deze tijd toch ook steeds meer organisaties die weer vanuit kracht en een frisse blik met ZZP’ers samenwerken. Om vooruit te komen. Dit geeft vertrouwen!

Onze andere blog al gelezen?