Skip to main content

Verstop je niet achter digitale communicatie!

13 jan 2015

Verstop je niet achter digitale communicatie!

Stroomt jouw mailbox ook vaak over voor je gevoel? En loop je ook achter met de app-conversaties? Zakelijk en privé? Het is heel makkelijk en vooral ook heel prettig om via de digitale weg te communiceren. Je kunt in je eigen tijd een reactie geven, of niet… als je daar even geen zin in hebt. En tegelijkertijd word je misschien hartstikke kriegelig van zoveel open eindjes. Wij wel in ieder geval.

Verras een ander!
Kijk naar de afspraken die je hebt op een dag. Gepland of onverwacht, spontaan. Met een afspraak bedoelen we dan een gesprek. Dat zijn er vast veel. Werk en privé door elkaar. De hoeveelheid maakt niet uit, je wordt pas onrustig als je niet meer kunt focussen. Onze tip, verstop je niet teveel achter de digitale communicatie. Laat je horen en zien! En tuurlijk, de combinatie met digitaal is heel versterkend, maar hoe gaaf is het om elkaar te verrassen in een gesprek (en dat kan ook telefonisch!).

Vraag het eens om je heen. Maar bar weinig mensen bellen elkaar nog tegenwoordig. Wij ervaren iedere dag hoeveel leuker het is om een belletje of afspraak te hebben dan het uitsturen van een mail of een app. Dat doet wat aan twee kanten! En daarmee maak je dus persoonlijker contact. Luisteren is iets anders dan lezen. Je maakt zo minder aannames en je kunt direct reageren.
Je verstaat elkaar letterlijk en figuurlijk. Het is spontaan. En omdat iedereen wel heel druk is werkt het goed om je belletje aan te kondigen of erom te vragen. Dat via de mail of de app. En beland je in een voicemail, maak dan geen aannames en probeer het gewoon nog een keer.

Pak die telefoon
De nieuwe rituelen in communicatie vinden wij super interessant. Juist omdat ons gedachtengoed is dat het gaat om écht contact. We hopen daarom dat mailen en appen vooral functioneel, snel en praktisch blijft. En dat de onderwerpen die er toe doen toch tijdens een persoonlijk gesprek gedeeld worden. Een vraag aan je: weeg voordat je achter de toetsen kruipt af of een belletje niet handiger en vooral ook prettiger is. Dat kan tot heel veel moois leiden. Maak niet altijd excuses voor jezelf waarom je niet even de telefoon (op)pakt… Want dan zijn we weer terug bij af.

Stap voor stap. Een oud-manager had voor zichzelf een praktische manier om te blijven focussen. Old-school, maar daarmee wel vol te houden. Iedere dag stopt hij een briefje in zijn broekzak met drie doelen voor die dag. Eén van zijn dagelijkse doelen is om in ieder geval één persoon uit zijn privé sfeer een spontaan belletje te geven. Hoeft niet lang! Kijken wat dat doet. Wij gaan het proberen vol te houden. En jij.. wie ga jij bellen?

Lees meer over women-at-work