Skip to main content

Een borrel: moetje of ontmoet je?

08 jan 2018

Een borrel: moetje of ontmoet je?

De nieuwjaarswensen vlogen of vliegen je om je oren en zelf spreek je ook je wensen uit voor de mensen om je heen. Ieder jaar weer. En staan er ook een aantal nieuwjaarsborrels in je agenda? Dit is voor ons aanleiding voor deze blog, met welke zin ga je eigenlijk naar een borrel? Maak jij onbewust een onderscheid tussen een informele privé-borrel of een zakelijke borrel? Best vaak horen wij dat mensen het lastig vinden om te netwerken en dat ze het ook niet leuk vinden. Ons antwoord: niet gaan!

Maar daarnaast stippen we direct het volgende aan. Met welk doel bezoek je zo’n borrel, bijeenkomst of wat ook maar waar je onbekende mensen treft? “Dit kan me een opdracht of baan opleveren,” wordt vaak geantwoord. “Netwerken hoort erbij.” Dan ook zeker niet gaan is ons advies.

niet nemen maar geven
Heel vervelend is het als je een moetje maakt van je bezoek, voor jezelf maar ook voor anderen. Het is voelbaar en het heeft weinig effect op het doel wat je had. Vaak (plat gezegd): is er nog wat te halen? Draai het nu eens om: Sta je ervoor open om met aandacht contact te maken met onbekende mensen? Vanuit interesse? Zonder dat het je misschien direct wat oplevert? Dan vragen we je om zeker wel te gaan!

Het aanspreken van nieuwe mensen in je netwerk verdient aandacht. Het is prettig als je je goed voorbereid op de deelnemers als je wel naar die zakelijke sessie of borrel gaat. Niet om direct een wens uit te spreken hoe iemand joú kan helpen, maar juist om te bepalen of jíj iets kunt betekenen voor iemand. Zonder in eerste instantie een eigen belang te hebben. Want dat stoot juist af! Door echt te ontmoeten gaat er bij anderen een radar werken, waardoor jij vervolgens verrast wordt met initiatieven die je vooraf nooit had bedacht. En dat is de oprechte kant van netwerken wat ons betreft.

het gebeurt in het ondertussen

Je kent vast deze voorbeelden of hebt ze zelf ervaren: door ontmoetingen met nieuwe mensen op het schoolplein, in de sportschool, bij een huwelijk, vriendenborrel of andere informele settings kom je regelmatig op het spoor van een goed bureau, fotograaf, tekstschrijver, interim adviseur of word je zélf uitgenodigd om aan tafel ergens over door te praten. Met misschien zelfs een nieuwe opdracht of baan als gevolg! Een informele setting biedt prachtige mogelijkheden om aan te bevelen of om iets in beweging te zetten. Er ligt weinig druk op, zo voelt het. Het gebeurt in het ‚ondertussen’. En doordat je echt jezelf (en ontspannen)  bent blijf je hangen bij iemand. Fijn toch, en dat kan ook bij een wat meer zakelijke setting hoor. Mits je er zonder eigen belang inzit.

Een tip, reageer zelf altijd direct op vragen en contactmomenten nadat je iemand hebt ontmoet en iemand met jou het contact legt via bijvoorbeeld LinkedIn of mail. Zodat je met recht bij iedere volgende gelegenheid een beroep op iemand kan doen als jij iets te vragen of te delen hebt. Frequentie van contact speelt eigenlijk geen rol. Als het maar wel oprecht is en vanuit de gun is ontstaan. Elkaar in gedachten hebben is het grootste compliment bij het verrijken van jouw netwerk. En dan mag je erop vertrouwen dat je zelf ook verrast wordt.

Onze wens voor 2018 voor iedereen die nieuwe maar zeker ook bestaande contacten aanspreekt, stel met aandacht je vragen, laat je verrassen en.. geef!

Proost op 2018.

Lees meer over contactmomenten