Skip to main content

Wacht niet op de vacaturetekst!

11 nov 2015

Wacht niet op de vacaturetekst!

Ben je aan het solliciteren of ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Hoe pak je dat dan aan? Deze vraag stellen wij dagelijks aan veel professionals, vanuit ons werk maar ook privé. Wij vinden het opvallend hoeveel mensen nog traditioneel aan de slag zijn: op internet struinen naar vacatures tot het je duizelt, om daar vervolgens op te reageren. Met talloze afwijzingen als resultaat. Daar wordt het solliciteren niet leuker op. En al helemaal niet kansrijker!

Verbinden vanuit de inhoud
Dat het handig is om bij het solliciteren eerst te onderzoeken of je iemand al kent bij de organisatie die je aanschrijft, is bij veel mensen al doorgedrongen. Ook hierbij is ons advies om wel creatief te blijven in het benaderen van jouw contactpersoon. 
Denk echt bewust na wat je insteek is en zet niet jouw beschikbaarheid voorop. 
Dit vraag je niet: “Wil je een goed woordje voor me doen?” maar dit vraag je bijvoorbeeld wel: “Zou ik eens in contact kunnen komen met iemand van de afdeling X, om te vragen hoe het is om in dit team te werken en met welke projecten hij of zij bezig is?” 
Probeer echt om vanuit de inhoud te sparren en te inspireren. Breng eigen ervaring of cases in waar je aansluiting op ziet. Kortom: geef iets in plaats van alleen wat te vragen. 
De contacten via LinkedIn kunnen hierbij ook zeer waardevol zijn, maar let echt op dat je jouw vraag vanuit de inhoud stelt en niet vanuit het feit dat je beschikbaar bent. En koppel een eventuele tussenpersoon die jou in contact heeft gebracht altijd even netjes wat terug, ook al is er niet direct iets uitgekomen…

Wees de vacature voor
Dan een stap terug. Bij bovenstaande gaan we ervan uit dat je reageert op een job.
Met hopelijk toch eerst een contactmoment, en het toesturen van een motivatiebrief en CV. Heel traditioneel. Denk eens na over het volgende. Hoeveel tijd denk je dat eroverheen gaat voordat een functie extern gepubliceerd wordt? En wat gebeurt er dan intern? Vanuit eigen ervaring weet je waarschijnlijk dat naast een interne oproep onder collega’s ook het netwerk van collega’s wordt aangesproken. “Kennen we iemand?” Helemaal voor tijdelijke projecten maar ook voor vaste banen is dit vaste prik. En hoe mooi zou het zijn als er dan al aan JOU gedacht wordt? Oké, solliciteren is dan nog steeds vaak aan de orde maar de kans op een gesprek is veel groter!

Vandaar de titel van deze blog: wacht niet op de vacaturetekst!
Zit je momenteel in een sollicitatie-dip, kantel deze dan direct naar een positieve flow en maak jouw top 10 of top 20 van organisaties die je aanspreken. Ongeacht of je er mensen kent. Want als je ze niet kent, via social media of inhoudelijke bijeenkomsten ben je zo in contact. Kom in actie. En van professionals die actief zijn in de vakgebieden communicatie, marketing en sales mogen we verwachten dat ze weten hoe je echt in contact komt met iemand. Met het verschil dat je het nu toepast op jezelf. 
Onze uitdaging aan jou: Focus je komend half jaar echt op jouw favoriete organisaties, ze moeten jou als vakgenoot leren kennen. Bedenk wat jouw meerwaarde op dit moment al kan zijn, betrek mensen erbij en zorg dat er wederzijds enthousiasme ontstaat.

We realiseren ons dat dit een heel andere en ook best spannende manier van solliciteren is. Maar geloof ons, zodra je de smaak te pakken hebt is dit ook de leukste manier.

Alleen erover nadenken maakt je hopelijk al enthousiast. En dat moet je vasthouden: je enthousiasme en doorzettingsvermogen om te starten in een baan die jou helemaal past. Met meer regie vanuit jezelf. Succes!

Lees meer over solliciteren