Skip to main content

Voor jezelf starten. Waarom?

11 mrt 2014

Voor jezelf starten. Waarom?

Ben je zelfstandige (ZZP’er) of denk je er wel eens aan om voor jezelf te starten? Waarom doe of wil je dit? Je kent in je omgeving vast mensen die om diverse redenen voor zichzelf gaan werken of al langer aan de slag zijn. Laat je je hierdoor inspireren?

Iedere dag ontvangt de Kamer van Koophandel professionals die zich als zelfstandige (ZZP’er) inschrijven. Ook wij hebben dagelijks veel contact met ervaren en net startende interim professionals in de vakgebieden Sales, Communicatie en Marketing. Wat ons opvalt in deze tijd van vaak onzekere arbeidsvooruitzichten, is dat de verschillen groot zijn in de drijfveren waarom iemand voor zichzelf gaat starten. Het valt ons op dat menig professional het interimschap soms wat onderschat, of liever gezegd, af en toe wat idealiseert…

Waarom?
Op de vraag waarom iemand voor zichzelf is begonnen of gaat starten krijgen wij vaak als antwoord dat een re-organisatie of wat onrust in een huidige vaste baan echt een stok achter de deur is (geweest) om op projectbasis te gaan werken. Of dat wanneer er kinderen zijn, men graag wat flexibeler wil werken, waarbij de beschikbare dagen vaak al zijn vastgelegd. Meer vrijheid in het werk is ook een vaak gehoord argument. Net als meer afwisseling in projecten en het willen delen van ervaringen met anderen. Wij staan altijd op scherp bij het antwoord waarom iemand voor zichzelf is begonnen. Want maken bovenstaande factoren en wensen jou tot een goeie interimmer, die goed tot z’n recht komt? Waarmee onderscheid je je van anderen? En nog belangrijker, realiseert iemand zich ook de keerzijde van het werken als zelfstandige? Het is onze uitdaging om in ons netwerk van professionals altijd direct in te schatten of er kansen zijn voor iemand voor een match op tijdelijke opdrachten.

Waar wij op letten
Laten we het eens omdraaien. Ons bureau ontvangt veel opdrachten om organisaties in contact te brengen met professionals voor een tijdelijk project. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschapsverlof, tijdelijke drukte in verband met een campagne die gelanceerd wordt of ziekte van een collega. Waar letten wij nu op bij het bemiddelen? Uiteraard kijken we naar de ervaring die iemand meeneemt. Maar wie ben je als persoon en wat kom je tegen tijdens tijdelijke projecten? Wie zijn je referenten? Hoe kom je aan je opdrachten? Freelancers die wij bemiddelen hebben bovenal een ontzettend flexibele instelling. 
Ze denken direct vanuit een opdracht en niet vanuit hun eigen wensen. Vanaf de eerste dag voelt een goeie interimmer aan hoe de hazen lopen en welke rol hij of zij heeft in de aankomende tijd.

Lang niet altijd daagt een opdracht je inhoudelijk helemaal uit, maar ben je wel op heel veel andere aspecten van betekenis. Je staat er middenin met meer dan 
100% inzet, maar je bent professioneel genoeg om ook gepaste afstand te bewaren ten opzichte van de organisatie en de uitdagingen die er liggen. Wij kijken bij onze selectie van professionals voor tijdelijke projecten altijd of iemand scherp eigen kaders weet te stellen om vervolgens tussentijds de verwachtingen te managen met de opdrachtgever. Iemand moet zich vanaf het eerste moment met bevlogenheid en vertrouwen waar kunnen maken. 
Als interimmer denk en handel je continu vanuit het belang van een opdracht en opdrachtgever, dat is wat ons betreft de basis voor een perfecte match.

Mocht je voor jezelf willen starten of loopt het niet helemaal zoals je had gehoopt? 
Wij adviseren dan om deze stap toch nog eens goed te overdenken. Ook vanuit de minder leuke en interessante kanten van werken als zelfstandige. Waarom wil je dit? Ben je er wel geschikt voor? Je zult als interimmer altijd ergens concessies op moeten doen en je staat er ‘in the end’ alleen voor. Wil je eens sparren of het (nog steeds) iets voor jou is? Bel ons gerust voor wat inspiratie, tips en ervaringen!

Lees meer over de waarde van een ZZP'er